1. Who has been appointed as the next Army Chief?
Ans: Manoj Mukund Naravane
Sol: He became 28th chief after Bibin Rawat
2. Who has been selected as 1st chief of Defense staff?
Ans: Bipin Rawat
Sol: The chief of defense staff is a four-star general which dont have any command or operational role. Can serve upto 65 years.
3. Which city got 1st place consecutively for the fourth time in cleanest city of India by Ministry of Housing and urban Affairs (MoHUA)?
Ans: Indore
4. Indian railway renamed its security force RPF (Railway protection Force) as what?
Ans: Indian Railway protection force service.
5. The long pending rename case of Pragati Maiden Metro Station was renamed as
Ans: Supreme court Metro station.
Sol: Similarly, Mukarba Chowk was renamed as Shaheed captain Vikram Batra Chowk.
6. What is the new App launched by RBI to help visually challenged to help to find denomination of notes?
Ans: MANI (Mobile Aided Note Identifier)
7. Which is the 1st state in India to pass resolution against Citizenship Amendment Act (CAA)?
Ans: Kerala
8. Where is ISRO going to setup new launch port for small satellite launch vehicle?
Ans: Thoothukudi (Tamil Nadu)
9. Sardar Vallabhbhai Patel statue, which is the 2nd tallest statue which is in ....?
Ans: Ahmedabad, Gujarat.
10. In honour of 200th birth anniversary of Florence Nightingale, WHO declares year 2020 as what?
Ans: Year of Nurse and Midwife.
11. Who inaugurate 11th edition of Def Expo-2020 in Lucknow?
Ans: PM Narendra Modi
12. Which government has increased the DA (Dearness Allowance) by 5% i.e., from 12% to 17% ?
Ans: Gujarat
13. Which state CM launches MyGov portal to increase the participation of citizens in governance process?
Ans: Himachal Pradesh
14. Name the weight lifter who has been banned for 4 years for doping violation?
Ans: Sarbjeet Kaur
Sol: Sarbjeet Kaur won a medal in women's National weight lifting championship that was held in Vishakpatnam. The sample collected from her contains several prohibited substances.
15. 'Dhanu Jatra' which is the famous largest open-air theatre organized in?
Ans: Odisha
16. Which state launched 'Damini' a helpline service for women while travelling?
Ans: UPSRTC (UttarPradesh State Road Transport Corporation)
17. Who won the Presidential election in Guinea-Bissau?
Ans: Umaro Sissoco Embalo
18. Who gets extension as BSF (Border Security Force) IG upto June 27, 2021?
Ans: Abhinav Kumar
19. Who crowned Miss Teen International, 2019 took place in Vadodra?
Ans: Aayushi
20. Mission Indradhanush 2.0 begins in which state?
Ans: Uttar Pradesh
Sol: The aim of the mission is to achieve 90% of vaccination coverage to children's behind the age of 2.
21. Bilateral Naval exercise 'Naseem Al Bahr' in Goa is between which two nations?
Ans: India and Oman
22. 107th ISC (Indian Science Congress) held in?
Ans: Bengaluru
Sol: The theme of the congress for 2020 was "Science and Technology: Rural development".
23. Who awarded Lokmanya Tilak Journalism award, 2020?
Ans: Sanjay Gupta
24. Which state launches Atal Canteen for poor people to get food for Rs. 10?
Ans: Haryana
Sol: Haryana CM Mahohar Lal Khattar launched this scheme.
25. Who inaugurated the New Delhi World book fair 2020?
Ans: Ramesh Pokhriyal
26. Where is Delhi's 1st fully automated car park tower opened?
Ans: Green park
27. Who has been appointed as the chief of National medical commission?
Ans: Suresh Chandra Sharma
28. 1st edition of Khelo India university games are hosted by?
Ans: Bhubaneswar
29. Who has been appointed as new labour commissioner of Odisha?
Ans: Thirumala Naik
30. Which private company partnered with government of India's NULM to support artisans and self help group across India?
Ans: Flipkart
31. 'Lai Haroba' is a Ritualistic festival celebrated in ?
Ans: Tripura
32. Global Bihar excellence award 2019 was given to?
Ans: Piyuus Jaiswal
33. India signs MoU for the purchase of AK-203 assault rifles from?
Ans: Russia
34. Who became the 1st youngest women in the world to set foot on six tallest mountain over six continents?
Ans: Malavath Poorna
35. Which country developed its own "Mother of All Bombs"?
Ans: China
36. Ramnath Goenka award which is given in excellence in Journalism, who got this award, 2020?
Ans: Vijay Kumar
37. Yoga Science meet was in ?
Ans: Indian Science Congress, Bengaluru
38. Drosophila conference was held in ?
Ans: Pune
39. MECOS-3, 2020, its a Global Marine Ecosystem meet which was held in ?
Ans: Kochi
40. Who won Hastings International chess title which took place in Hastings, London?
Ans: Magesh Chandran
To try many of the quiz and current affairs section follow the link below
0 Comments