Ticker

Advertisement

Responsive Advertisement

RRB NTPC previous year Biology questions, must read questions!














1. The gland in human body which secretes both enzyme and hormones?
a) liver
b) pancreas
c) salivary gland 
d) pituitary
Ans: Option B
Solution
1) liver secretes bile juice that helps in digestion
2) salivary gland secret saliva
3) pituitary gland secret multiple hormones like adrenocortico tropic hormone(ACT), thyroid stimulating hormone (TSH), etc.

2. Which of the following is not a rich source of calcium?
a) cheese
b) collard greens
c) figs
d) carrots
Ans: Option D
Solution: Carrots are rich in beta carotenes, which changes into vitamin A.

3. Which disease is caused by iodine deficiency?
a) night blindness
b) goitre
c) scurvy
d) rickets
Ans: Option B
Solution
1. Night blindness - due to deficiency of Vitamin A
2. Scurvy - due to deficiency of Vitamin C
3. Rickets - due to deficiency of Vitamin 



4. Which of the following does not directly refer to cholesterol?
a) low density lipoprotein
b) high density lipoprotein
c) rhesus factor
d) packaged protein coat
Ans: Option C
Solution: Rhesus factor are protein that presents on red blood cells

5. Which vitamin is crucial for blood clotting?
a) vitamin K
b) vitamin D
c) vitamin A
d) vitamin E
Ans: Option A
Solution:
1) Vitamin D used to keep bones, teeth and enamel healthy
2) Vitamin A eye related uses
3) Vitamin E act as antioxidant and anti-inflammatory agents

6. Retinol is mainly related to .............?
a) Vitamin A
b) vitamin B
c) vitamin D
d) vitamin E
Ans: Option A

7. Which of the following cell organalle is found in plant cell and not in animal cell?
a) chloroplast
b) endoplasmic reticulum
c) mitochondrion
d) ribosome
Ans: Option A
Solution: Cell wall also present only in plant cell.

8. Sleep apnea is related to  ........... While sleeping.
a) walking
b) talking
c) snoring
d) smiling
Ans: Option C
Solution:
1) sleepwalking - somnambulism
2) sleep talking - somniloquy
3) sleep smiling - hypnogely

9. Which one is not the cause of kidney stone formation?
a) Drinking more water
b) diabetes mellitus
c) taking nuts rich in oxalate
d) eating lot of stone forming foods
Ans: Option A
Solution: Kidney stones are formed when urine contain crystal forming substance like calcium, oxalate and uric acid.

10. Which of the following is the most common kidney stone-forming compound?
a) calcium oxalate
b) magnesium oxide
c) sodium bicarbonate
d) magnesium citrate
Ans: Option A
Solution: Kidney stones are formed when urine contain crystal forming substance like calcium, oxalate and uric acid.

11. How many bones does a new born human baby have?
a) 300
b) 206
c) 211
d) 411
Ans: Option A
Solution: Total number of bones in human adult is 206. While birth we have several bones not connected hence the number will be high at the time of birth. 

12. The human spinal column is made up of  .......... Bones?
a) 33
b) 42
c) 44
d) 53
Ans: Option A

13. How many muscles are used to control the eyeball?
a) 5
b) 4
c) 6
d) 7
Ans: Option C

14. How much does a human brain weight?
a) about 2% of the total body weight
b) about 8% of the body weight
c) about 12% of the body weight
d) about 15% of the body weight
Ans: Option A
Solution
1) Male brain weight - 1336g
2) Female brain weight - 1198g

15. Which of the following is not a type of asexual reproduction?
a) budding
b) binary fission
c) fragmentation
d) allogamy
Ans: Option D
Solution: Allogamy is a type of sexual reproduction in plants.

16. Which of the following is a waterborne disease causing acute gastrointestinal infection?
a) cholera
b) rabies
c) pneumonia
d) leprosy
Ans: Option A
Solution
1) Rabies - deadly virus that spread from saliva of dogs
2) Pneumonia - infection that inflame air sac of one or both lungs
3) Leprosy - caused by bacterium mycobacterium leprae that causes chronic curable skin lesions and nerve damage.

17. World AIDS day is held every year on 
a) 1st December
b) 1st January
c) 14th February
d) 8th March
Ans: Option A
Solution
1) 1st Jan - world family day
2) 14th Feb - Lovers day(All known 😉)
3) 8th March - World women's day

18. Which of the following was the first antibiotics discovered by Alexander Fleming in 1928?
a) penicillin
b) prontosil
c) streptomycin
d) tetracycline
Ans: Option A

19. HIV is passed from one person to another in all of the following ways except
a) mosquito bite
b) breast feeding
c) sharing needles
d) sexual contact
Ans: Option A

20. Bloodless surgery is done with
a) lasers
b) microneedles
c) scalpels
d) fine scissors
Ans: Option A

21. World No- Tobacco day falls on
a) 1st May
b) 31st May
c) 1st June
d) 30th June
Ans: Option B

22. ZIKA virus which causes neurological birth disorders is transmitted by
a) rat bites
b) mosquito bites
c) snake bites
d) monkey bites
Ans: Option B

23. What is the most common treatment for bacterial infection in humans?
a) aspirin
b) antibodies
c) antibiotics
d) antigen
Ans: Option C

24. India was removed from the list of Polio-endemic countries by the WHO in the year?
a) 2012
b) 2000
c) 2014
d) 2008
Ans: Option A

25. Western blot is the diagnostic test for
a) plague
b) leprosy
c) HIV
d) typhoid
Ans: Option C

26. Which of the following statement is true with respect to glucometer?
a) it is a medical device
b) it is a non-medical device
c) it is used to measure oxygen level in the air
d) it is used to measure nitrogen level in the air
Ans: Option A
Solution: it's a medical device used to measure blood sugar or glucose level.

27. Which of the following is not regarded as helpful to compost?
a) egg shell
b) sawdust
c) tea-bags
d) fish-bones
Ans: Option D

28. What did MS Swaminathan an Indian geneticist, play leading role in ?
a) yellow revolution
b) white revolution
c) green revolution
d) black revolution
Ans: Option C
Solution:
1) yellow revolution - related to oil seed production
2) white revolution - related to diary and milk products
3) green revolution - related to crop production and plantation
4) black revolution - related to petroleum production

29. The crescograph, a device for measuring growth in plants, was invented by
a) Hyder Ali
b) Satyendra Bose
c) Subramanian Chandrasekhar
d) Jagadish Chandra Bose
Ans: Option D
Solution
1) Hyder Ali - Sultan of Mysore
2) Satyendra Bose - Indian mathematician and theoretical physicist
3) Subramanian Chandrasekhar - Indian-American astro physicist got Nobel prize for theoretical studies of evolution of stars

30. What is geotropism?
a) growth of plants in resposnse to gravity
b) growth of plants in response to sunlight
c) growth of plants in response to nutrients
d) growth of plants in response to water
Ans: Option A
Solution: Growth of plants in response to sun light is called phototropism

31. The other term for genetic engineering
a) DNA fingerprinting
b) DNA editing
c) Recombinant DNA technology
d) gene therapy
Ans: Option C

32. Biotechnology means
a) technical study of bacteria
b) technical study of chemicals in the body
c) infusion of technology in human anatomy
d) use of living organisms in industrial process
Ans: Option D




33. In 2013, the first human liver was grown from stem cell in 
a) Japan
b) USA
c) Germany
d) France
Ans: Option A

34. Relocation of endangered or rare species from their natural habitat to protected areas equipped for their protection and preservation is called 
a) Ex situ conservation
b) In situ conservation
c) Exile conservation
d) Escaped conservation
Ans: Option A

35. What is the Seberian ibex?
a) Mountain Lions
b) Large heavily built goats
c) Mountain deer
d) a type of horse
Ans: Option B

36. The Dibru-Saikhowa, Nameri and Orang National park are all found in which state?
a) Andhra Pradesh
b) Assom
c) Arunachal Pradesh
d) Uttarakhand
Ans: Option B

37. Which of the following is the idea that new species are formed from the sudden and unexpected emergence of alteration in their defining traits?
a) Natural selection
b) Mutation
c) Recombination
d) Non- Random mating
Ans: Option B

38. The most recently discovered link in human evolution is the discovery of fossils of 
a) Lucy
b) Homi naledi
c) Homo sapiens
d) Austiopithelines
Ans: Option B

To try many of the quiz and other related topics follow the link below

Post a Comment

0 Comments