1.Who is the Father of carnatic music?
Ans: Purandar Das
2.Which is the Oldest Gharana?
Ans: Gwalior Gharana
3.Sangeet sudakara is the book written by whom?
Ans: Haripaladeva (In this book he classified music into
Hindustani and Karnatic)
4.Madhubani paintings are related to which Indian state?
Ans: Bihar
5.Sattariya dance of Assam was introduced by whom?
Ans: Shankradeva
6.MATKA plate is related to which of its dance?
Ans: Kuchipudi
7.Aryans are denoted as?
Ans: Speech group
8.Vedic name of river ravi was?
Ans: Purushni
9. Magical charms and spells are found in which Vedas?
Ans: Atharva Veda
10.Which god was recognized by guardian of cosmic order?
Ans: God Varuna
11.Eight-fold path related to whom?
Ans: Gautama Buddha
12.Gautama Buddha 1st sermon was at?
Ans: Sarnath
13.Where did Gautama Buddha died?
Ans: Kushinagar
14.Who uprooted nandas from Gangatic plane and Greeks from
Punjab?
Ans: Chandragupta Maurya
15.Who was the original founder of manuscripts and editor of
Kautilya’s Arthashatra?
Ans: R Shamashastry
16. Which place in Maharastra is famous for Buddhist caves?
Ans: Karla
17.Womb chambers are referred as?
Ans: Garbhagriha
18.Painting done in clothes using vegetable colour was?
Ans: Phad painting
19.Bharatmuni pronounded Bharathanatyam from the book of?
Ans: Natya shastra
20.Whose revolutionary took his own life?
Ans: Chandrasekhar Azad
21.Who is the 1st president of INC (Indian
National Congress)?
Ans: WC Bannerjee
22.Who is the governor general when INC was formed?
Ans: Lord Dufferin
23.Who became victim one of the conspiracy during the visit
to Andaman?
Ans: Mayo
24.Who is the Father of Modern Indian Renaissance?
Ans: Raja Ram Mohan Roy
25.Who abolished dual system of government in Bengal?
Ans: Warren Hasting
26.Who is the governor general of India impeached by the
house of common?
Ans: Warren Hasting
27. Who wrote the book ‘Poverty and UnBritish rule in India’?
Ans: Dadabhai Naoroji
28.Which settlement gives more importance to farmers
interests?
Ans: Ryotwari settlement
29.Who is the Advocate for the introduction of Western
Education and English language in India?
Ans: Raja Ram Mohan Roy
30.Who referred as Frontier Ghandhi?
Ans: Khan Abdul Gaffer Khan
31.Newspaper published by Gandhi?
Ans: Young India
32.Who is the first Model Nationalist poet?
Ans: Henry Vivian Derozio
33.Who found Muhammadan Anglo-oriental College at Aligarh?
Ans: Sir Syed Ahmed Khan
34.’Go back Vedas’ is the slogan given by?
Ans: Dayananda Saraswati
35.Who is the founder of party prarthana samaj?
Ans: Dr. Atmaram Panduranga
36.Who started Servants of Indian Society?
Ans: G K Gokale
Hello guys, please if you find any mistakes in quiz leave a comment. This will help me to edit and put it as correctly
- January 2020 current affairs
- March 2020 current affairs
- April 2020 current affairs
- Geography Notes - 1
- Geography Notes - 2
- Geography Notes - 3
- Previous year RRB NTPC geography questions
- Previous year RRB NTPC Indian geography questions
- Previous year RRB NTPC biology questions
- Previous Year RRB NTPC Chemistry questions
0 Comments