Ticker

Advertisement

Responsive Advertisement

RRB NTPC memory based questions! 19th January 2021

As of my serious observation in internet and with my friends, I got some of memory based questions from RRB NTPC CBT-1. There had been some changes in the general awareness section pattern and most of the current affairs are from 2020. In the following section I compiled some of those questions.

1. Supreme court writs are comes under which article                      

Ans: Article 32

2. After Jallianwala Bagh massacre what committee was formed by British government 

Ans: Hunter commission was formed by Edwin Montagu on 14th October, 1919.

3. Policy introduced by Dalhousie 

Ans: Doctrine of Lapse. There are some other important questions as follows,

a) Lord Wellesley - Subsidiary Alliance System

b) George Barlow - Vellore Mutiny(1806)

c) Lord Hasting - Ryotwari settlement in Madras 

4. 1 petabyte is equal to how many TBs?

Ans: 1024 TB 


5. Which of the following is maharatna PSU?
Ans: A state owned enterprise in India is Public sector Undertaking (PSU). There are totally 10 maharatnas, 14 Navratnas and 74 miniratnas.

6. Growth hormone secreted by...
Ans: Pituitary gland
Similarly, Liver secretes bile juice and pancreas secretes insulin.

7. CO2 + lime water gives .....
Ans: precipitate of calcium carbonate

8. About Hindustan classical dance ...
Ans: Classical dance in India include Bharathanatyam, kathak, Kuchipudi, odissi, Kathakali, sattriya, manipuri, mohiniyattam.

9. First viceroy of India
Ans: Lord canning
a) 1st governor general - Lord William Bentic
b) 1st governor general of Bengal - Warren Hastings

10. Oscar award for best actress
Ans: Renee Zellewegar

11. What is CLI?
Ans: Command Line Interface
a) CIL - Coal India Limited

12. Highest mica producing state in India?
Ans: Rajasthan

13. Highest wheat producing country?
Ans: China
a) highest wheat producing state - West Bengal

14. Idukki Dam on which river?
Ans: Periyar

Post a Comment

0 Comments