In RRB NTPC exams general knowledge section is very important, because all candidates can do other two sections (Aptitude and Reasoning) well. So, we need to concentrate on general knowledge. The following topics should be covered from which most of the questions are asked.
- National parks and location
- Articles of Indian contitutions
- Important monuments and temples
- Countries and their capitals
- PM and Presidents of respective countries
- CM and Governor of all Indian states
- Currencies of most important countries
- Sources of Indian Contitutions
- Folk dances of India
- Important international organization
- Important years related to freedom struggle
1.Kuno National park is located in which Indian state?
Ans: Madhya Pradesh
2.What is the escaping velocity of earth?
Ans: 11.2 Km/s
3. Headquarters of World Meteorological organization Located in?
Ans: Geneva, Switzerland (Established in 1950)
4. In stem of the plant respiration and breathing takes place through ?
Ans: Lenticels
5. Who is the first female winner of MRF challenge series at final event of the season?
Ans: Jamie Cahndwick
6. Sajibu Cheiraoba festival is celebrated in ?
Ans: Manipur
7. Ornithology is related to the study of?
Ans: Birds
8.Sodium bicarbonate in commonly known as?
Ans: Baking soda
9. Number of muscles in human body?
Ans: 640
10. Aparpa Popat is Associated with which game?
Ans: Badminton
11. Which channel separates Andaman and Nicobar islands in Bay of Bengal?
Ans: Ten degree channel
12. 1st Indian male squash player to enter into top 10 PSA ranking was?
Ans: Saurav Ghosal
13. Urine is yellow because of the presence of what substances?
Ans: Urochrome or urobicin
14. Pink revolution is related to ?
Ans: Meat
15. Grand old man of India ?
Ans: Dadabai Naorogi
16. SI unit of magnetic flux ?
Ans: Weber
17. Language of Union Territory of Lakshadweep was?
Ans: Malayalam
Ans: Malayalam
18. When was the scheme 'Project Tiger' was introduced?
Ans: 1973
19. RTI (Right to Information) Act was introduced in ?
Ans: 15th June, 2005
20. Total number of railway zones in India are?
Ans: 18
To try more quiz and current affairs follow the below links
0 Comments