- ·
Dry
ice – CO2
- ·
Slaked
lime – Ca(OH)2
- ·
Bleaching
powder – CaoCl2 (Calcium oxychloride)
- ·
Caustic
soda – NaOH (Sodium hydroxide)
- ·
Nausadar
– NH4Cl
- ·
Rock
Salt – Sodium Chloride (NaCl)
- ·
Sand
– SiO2 (Silicon oxide)
- ·
Golden
temple – Amristar
- ·
Vaishno
Devi temple – Jammu and Kashmir
- ·
Meenakshi
temple – Madurai, Tamil Nadu
- ·
Virupaksha
Temple – Hampi, Karnataka
- ·
Kashi
Vishwanath temple – Varanasi , UP
- ·
Badrinath
– Uttarakhand
6. Which
will control the function of computer?
Ans: Control unit
7. What is the number of votes won
by BJP in 2019 election?
Ans: 303/543
8. Which of the terminal cities
joined the East West corridor?
Ans: Porbandar and Silchar
9. What is the abbreviation for ALU?
Ans: Arithmetic Logic Unit
Sol: Here are some of most important
abbreviation related to computer
·
ACM
– Association for Computing Machinery
·
AI
– Artificial Intelligence
·
ALGOL
– Algorithic Language
·
AMD
– Advanced Micro Devices
·
ARPANET
– Advanced Research Project Agency Network
·
ASCII
– American Standard Code for Information Interchange
· 10. What is the total count of caves in Ellora?
Ans: 34
11. Tokyo is situated on which bank
of the river?
Ans: Sumida River
12. SAARC was established in which
year?
Ans: 1985, its head quarters was in
Kathmandu (Nepal)
13. Who is current chairman of SEBI?
Ans: Ajay Tyogi
14. Babar Nama was written in which
of the following languages?
Ans: Chagatai Turkic
15. What is the name of the
operation conducted by India on Anti Satellite weapon?
Ans: Mission Shakthi
16. SCO (Shangai Cooperation
Organization) was established in ?
Ans: 2001
Sol: Some of other organization and
their established dates,
·
International
Labour Organization (ILO) – 1919
·
World
Metrological Organization (WMO) – 1950
·
World
Health Organization (WHO) - 1947
17. Who is the Secretary general of
UNO (United Nations Organization)?
Ans: Antonio Guterres
18. What is the 7th
schedule of Indian constitution known for?
Ans: Distribution of power between
union and state government
19. What is the name of Sub sonic
Cruise vehicle launched by India?
Ans: Nirbhay
20. Pulitzer prize was given by
which of the organization?
Ans: Columbia university, USA
21. From which World Cup the overs
for One day match was reduced to 60 to 50?
Ans: 1987
22. Which is the highest falls in
India?
Ans: Jog falls (Karnataka)
23. CRY is the scheme launched in
Indian government, this is related to ?
Ans: Children (Child Rights and You)
24. Which Indian states have highest
per capital Income?
Ans: Goa
25. 3 Chambered heart are present in
?
Ans: Lizard (most of the Amphibians have 3 chambered heart)
26. Which is the largest bone in human body?
Ans: Femur (Thigh bone)
Sol: Largest Gland in human – Liver
Smallest Bone in human body –
Stapes, which is present in middle ear
27. Indian Banks interest rates will
be decided by?
Ans: The Bank Itself
28. Quit India movement is mass
based movement which is started by ?
Ans: Ghandhiji
29. What is the name of the
satellite launched by ISRO in 2018?
Ans: GSAT 7A (For the purpose of
military communication)
30. What is the another name of
“Train 18”?
Ans: Vande Bharat Express (It runs
between Delhi and Varanasi)
31. What is the chemical formula for
ester?
Ans: RCOOR
32. When did the Battle of Plassey
fought?
Ans: 1757 (Between East Indian
company and Sirajud Daulah
Sol: Battle of Chaul – 1759
Battle of Buxar - 1764
33. What is the SI unit of
resistance?
Ans: Ohm
Sol: SI unit of some of important
parameters
· Length
– metre
· Time
– second
· Electric
current – ampere
· Temperature
– Kelvin
· Amount
of substance – mole
34. Which of the following is the
protein deficiency disease?
Ans: Kwashiorkor
35. Which is the only metal that is
liquid at room temperature?
Ans: Mercury
36. What is the real name of Munchi
Premchand?
Ans: Dhanpat Rai Srivastava
37. Asian Individual Squash
championship Men’s title for the year 2019 was won by?
Ans: Saurav Ghosal
Sol: He is the 1st Indian
Male squash player to enter top 10 PSA ranking. Women’s title was won by Joshna
Chinnappa
38. What is the name of Arunachal
Pradesh before 1972?
Ans: North East Frontier Agency
39. Which of the following members
are not appointed by the president?
Ans: Chief Minister
40. Blue revolution was related to
which of the following?
Ans: Aquaculture
Sol: Some important revolution
·
Black
power revolution – Petroleum
·
Brown
revolution – Leather, Cocoa
·
Grey
revolution – Fertilizer
·
Green
revolution – Agriculture
·
White
revolution - Milk
·
Silver
revolution – Eggs
·
Pink
revolution – Drugs and Pharmaceuticals
·
Red
revolution – Meat and tomato
·
Round
revolution – Potato
·
Golden
fiber revolution – Jute
·
Yellow
revolution Oil seeds
Golden Revolution – Horticulture and Honey
Some important must known questions before appearing any competitive exams,
0 Comments