Ticker

Advertisement

Responsive Advertisement

Memory Based questions asked in RRB NTPC quiz Important questions must be known before going for exam (Quiz 2)


1. What is the another name of yellow river?

Ans: Huang Ho

2. Who won best Actor award in Filmfare, 2020 ?

Ans: Ranveer Singh

Sol: 

     Best film – Gully boy

     Best Actress – Alia bhatt

     Best Actor – Ranveer Singh

3. What is the type of energy conversion that takes place in microphone?

Ans: Sound energy is converted into Electrical energy

Sol: In motor, Electrical energy is converted into mechanical energy

4. What is the total number of Articles in Indian constitution?

Ans: 448 Articles, 25 parts and 12 schedule

5. Poorna Swaraj (Complete Independent) resolution was passed in the year?

Ans: 1929

Sol: On 19th December, 1929 in Lahore session Poorna Swaraj was announced by Nehru

6. By which Amendment right to property was removed from fundamental rights?

Ans: 44th Amendment in 1978

7. Which of the following converts high level language into machine language?

Ans: Interpreter and compiler

Sol: Interpreter done this process step by step. Whereas, compiler done this as whole

8. Al-Hilal Newspaper was established by?

Ans: Maulana Abul Kalam Azad

Sol: Ghandhiji – Young India

9. What is the Full form of AGMARK?
Ans: Agricultural Marketing

10. When is Earth day was celebrated?

Ans: March, 22

11. When was National voters day was celebrated?

Ans: Jan 25

12. Which of the Article was related to Minority?

Ans: Article 30

13. Which monument has been made for the deseased Indian Soldiers in World War 1?

Ans: India Gate

14. Previous name of Ayush?

Ans: Department of Indian System of Medicine and Homeopathy

15. Cause of the disease Kala Azar?

Ans: Protozoa

Sol:

Bacterial disease – Tuberculosis, Cholera, Plague, Leprosy, Anthrax

Viral disease – Chicken pox, Polio, Flu, Herpes, HIV, HPV, Mums, Meusles, Rubella

16. In which year AR Rahman got 2 Oscar Awards?

Ans: 2009

Sol: For Best original song and original score

17. Maha kumbha mela held in?

Ans: Allahabad

18. River sihpra originate from
Ans: Ujjain, Madhya Pradesh

19. First social media networking site?

Ans: Sixdegrees.com

20. National Technology day was celebrated in?

Ans: May 11

21. When was world Wildlife day celebrated?

Ans: March 3

22. Who is known as Deshbandhu?

Ans: Chittaranjan Das (CR Das)

23. Who is the founder of Vishwa Bharti?

Ans: Rabindranath Tagore

24. Who developed HTML language?

Ans: Tim Berners-Lee

25. Name of the Sikh Holy book?

Ans: Adi Granth

26. Yellow colour gas come from?

Ans: Chlorine

27. Five year plan is taken from which country?

Ans: USSR (Russia)

28. Modern periodic table based on?

Ans: Atomic Number

29. Cyclone is a medicine used for which disease?

Ans: Cancer

30. Indira Gandhi Institute of Development Research HQ present in?

Ans: Mumbai

31. Where is Elephant festival was celebrated?

Ans: Jaipur

32. Saffron city is in which of the state?

Ans: Kashmir

33. Padma Bhusan Award 2020?

Ans: PV sindhu

34. Human space Flight center?

Ans: Banglore

35. The layer of the atmosphere that has lowest density?

Ans: Exosphere

36. Dadasaheeb Phalke Award is related to?

Ans: Indian cinema

37.Which Indian state has  more than one lok sabha seat?

Ans: Meghalaya

38. UN security council permanent members?

Ans: China, France, Russia, UK, USA (Totally 5)

Sol: 10 non-permanent members

39. Plant Hormone?

Ans: Auxin

Sol: Other plant hormones include ethylene, auxin, abscisic acid, gibberellins, cytokinins, salicylic acid

40. Mission Indradhanush?

Ans: Health mission, Immunization coverage

Some important must known questions before appearing any competitive exams, 

Post a Comment

0 Comments